sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kotimaisia kenkiä metsästämässä

Kevät on edennyt kovaa vauhtia ja olen miettinyt että tarvitsisin uudet kevätkengät. Sellaiset rennot ja mukavat matalakantaiset vapaa-ajan kengät, jotka sopiva jokapäiväiseen käyttöön. Tammikuussa lanseeramani kotimaisen muodin haasteen mukaisesti, mielelläni hankkisin kotimaiset kengät. Osasin jo varautua siihen että tehtävä ei tulisi olemaan kovin helppo, mutta päätin haastaa itseni.


Päätin siis etsiä itselleni kotimaiset kengät, tai ainakin ottaa selvää mitä on tarjolla. Tutustuin Kotimaiset kengät -sivuston kautta Seinäjoella toimivaan Janitaan, joka valmistaa naisten kenkiä. Ajattelin, että heidän valikoimansa kotimaisista merkeistä olisi ehkä lähimpänä sitä mitä hain. Katsoin heidän nettisivultaan Janitan jälleenmyyjät Helsingissä ja sen mukaan läksin etsimään kenkiä. Nämä Janitan kengät löysin Sokokselta.


Sokokselta löytyi myös pieni valikoima Palmroth Originalsin kenkiä ja näistä kuvista käy hyvin selville, mitkä ovat tämän kevään kenkätrendit. Lakeripintaisia kenkiä oli paljon tarjolla, samoin kaikkea enemmän tai vähemmän kiiltävää ja kimaltavaa. Tänä keväänä koreillaan kengillä, takana ovat ajat jolloin kenkäkauppojen valikoimista löytyi mustaa ja mustaa, ehkä hyvällä tuurilla muutama pari jonkun muun värisiä kenkiä.

Nämä eivät oikeastaan kuitenkaan olleet ihan sitä mitä etsin, vaikka tosi tyylikkäitä ovatkin. Tarvitsisin hyvät arkikengät jokapäiväiseen käyttöön, vaikka ulkoilutakin kanssa käytettäväksi, en siis liian hienoja. Vähän haastava tehtävä minulle, koska tuollaiset vähän tyylikkäämmät ja korolliset kengät houkuttelevat yleensä enemmän. Sokoksen valikoimiin kuului myös nämä Pomarin kengät, jotka olivat lähempänä sitä mitä etsin. Nämä taas eivät oikein väriltään miellyttäneet ja tuntuvat jotenkin vähän tylsiltä, vaikka varmasti hyvät kengät ovatkin.


Aleksi 13:sta löytyi myös pieni valikoima Janitan, Tero Palmrothin ja Aaltosen kenkiä, joista alhaalla muutama esimerkki. Kyllä näillä kelpaisi kävellä, varsinki nuo Aaltosen viininpunaiset lakeriset kävelykengät kuvassa takana vasemmalla on aika makeat. Tässäpä tämä kotimaisten kenkien valikoima Helsingissä sitten pääpiirteissään onkin. Stockmannilta löytyi ainoana kotimaisena Tero Palmrothin mallistoa. Pohjanoteeraus oli kuitenkin Kookenkä josta ei löytynyt ollenkaan kotimaisten merkkien kenkiä. Kävin myös muutamissa pienemmissä kenkäkaupoissa, mutta vedin vesiperän myös niissä. Päivän shoppailujen lopputuloksena oli se, että jos haluat löytää kotimaiset kengät, niin kannattaa suoraan suunnata Sokokselle tai Aleksi 13:sta ainakin Helsingissä.


Näistä kengistä en kuitenkaan löytänyt ihan sitä mitä etsin. Vahvin ehdokas näistä ehkä oli nuo Janitan mustat vähän kimaltelevat kävelykengät. Ne olivat myös mukavat jalassa. Sokoksella oli menossa 3+1 päivät, mutta tietenkään näistä kengistä ei ollut mitään tarjousta ja kengät maksavat n. 130 euroa. Oman haasteensa tähän luo oma budjettini, joka ei ole suuren suuri. Tosin näyttää vähän siltä että alle sadan euron en tule löytämään etsimääni.

Jossain vaiheessa mieleeni alkoi hiipiä kenkäkateus ruotsalaisia kohtaan, koska heillä on Vagabond ja Ten Points, joiden kengistä pidän paljon ja joiden lesti sopii hyvin omaan jalkaani, joka ei ole niin pieni ja siro. Tosin eivät nämäkään merkit kenkiään Ruotsissa valmista. Ten Points kertoo nettisivuillaan että heidän kenkänsä valmistetaan vastuullisesti ja ekologisesti Euroopassa ja että pitävät näitä arvoja tärkeinä. Vagabondkin kertoo pitävänsä vastuullista valmistusta tärkeänä ja että valmistusta valvotaan tarkasti heidän omalla tehtaallaan joka sijaitsee Vietnamissa. Niin, löysinhän minä yhdet kengät, jotka olivat jotain sellaista jota etsin...


Nämähän ovat siis ruotsalaisen Ten Pointsin kengät. Hintaa on n. 140 euroa, aika paljon enemmän kuin budjettini sallisi. Tässä kohtaa joudun myös moraalisen ongelman eteen. Voinko minä, joka bloggaajana puhun kotimaisten tuotteiden ostamisen puolesta, ostaa ruotsalaiset kengät kotimaisten kenkien sijaan..? Näitä kenkiä muistan himonneeni jo joskus aikaisemmin, mutta en ole raaskinut ostaa kalliin hinnan takia. Ehkä minun täytyy ottaa aikalisä tässä asiassa, miettiä asiaa kaikessa rauhassa ja odotella sopivia tarjouksia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi kommenttiboxiin...