keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Uuden vuoden haasteita

Uuden vuoden alku on perinteisesti erilaisten haasteiden aikaa. Kuntosalit täyttyvät uusista innokkaista kuntoilijoista, on tipatonta tammikuuta, sokerilakkoa, vegaanihaastetta ja vaikka mitä muita haasteita, joilla tähdätään parempaan elämään. Vuoden alusta on alkanut jälleen myös Siivouspäivän ja Yhteismaan haaste Vuosi ilman uusia vaatteita. Tarkoituksena on saada osallistujat kiinnittämään huomionsa omiin kulutustottumuksiinsa ja siihen että tarvitseeko todella kaikkia niitä vaatteita joita tulee ostetuksi vuoden aikana. Monilla kaapit pursuavat jo ennestään vaatteista, mutta silti se ihana uusi vaate on niin houkutteleva, että se on ihan pakko saada. Tämä haaste sopiikin hyvin sellaisille ihmisille jotka haluavat kyseenalaistaa omaa kulutuskäyttäytymistään ja joilla ne kaapit jo ennestään pursuavat vaatteita. Jos kaipaat neuvoja oman vaatekaapin kaaoksen kesyttämiseen, niin hanki käsiisi Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi. Kirjoitin kirjasta viime syksynä blogipostauksen, josta voit saada apua ensihätään.


Näitä uuden vuoden haasteita miettiessäni, sain idean blogini aihepiiriin sopivasta haasteesta. Miltä kuulostaisi kotimaisen muodin haaste? Vuoden aikana saisi ostaa vain kotimaisten yritysten vaatteita, asusteita ja kenkiä. Vaatteiden lisäksi mukaan kuuluisivat siis myös korut, laukut, kengät ja muut asusteet. Ulkomaisten ketjuliikkeiden sijaan, ostettaisiinkin kotimaista muotia pikkuputiikeista ja kotimaisista nettikaupoista. Parasta tietysti olisi että ne tuotteet joita ostat, olisivat myös valmistettu Suomessa. Annetaan sen verran myönnytystä tässä asiassa, että kunhan yritys on kotimainen niin se riittää.

On nimittäin niin, että monet pienetkin yritykset joutuvat valmistuttamaan tuotteitaan ulkomailla, koska kotimaassa ei ole enää kovin paljon jäljellä tekstiiliteollisuutta ja valmistuskapasiteettia. Hinta on myös toinen seikka, joka pakottaa usein etsimään halvempia tuotantokustannuksia esimerkiksi Suomenlahden eteläpuolelta, jotta tuotteen myyntihinta ei karkaa liian korkeaksi. Minusta ei ole kovin paha asia että suomalaiset merkit valmistuttavat tuotteitaan esimerkiksi Tallinnassa. Kyllähän suomalaiset kantavat sinne rahojaan ihan vapaaehtoisestikin viinarallin muodossa, ostamalla lavatolkulla suomalaista olutta Tallinnasta ja raahaavat ne sitten takaisin Suomeen. Kuulostaa ihan just niin älyttömältä kuin se onkin. Parempi tapa kannattaa eteläisen naapurin taloutta ehkä kuitenkin on työllistää mm. paikallista tekstiiliteollisuutta. Helsingistä on kuitenkin lyhyempi matka Tallinnaan kuin vaikka Keski-Suomeen.


Eli haastan sinut vuoden ajaksi kotimaisen muodin haasteeseen. Tarkoituksena on miettiä omaa kulutuskäyttäytymistään ja sitä mistä hankkimasi vaatteet ovat peräisin. Mukaan lasketaan kotimaisten yritysten
  • vaatteet ja asusteet, kuten korut, huivit ym. ja myös päällysvaatteet
  • kengät ja laukut
  • alusvaatteet ja sukat
  • koska omat tyylikysymykset ja saatavilla oleva tarjonta saattavat joutua törmäyskurssille, sallitaan kolme poikkeusta em. valintoihin vuoden aikana.
Lisäohjeena annettakoon että, osta mahdollisimman laadukkaita tuotteita jotka kestävät käyttöä. Tee harkittuja ostopäätöksiä ja osta vain tarpeeseen, äläkä tee heräteostoksia. Osta tuotteita joista todella pidät ja joita tiedät käyttävästi pitkään. Jos et pidä tuotteesta, et tule sitä käyttämäänkään. Myös "tää olis ihan kiva" -vaatteet voit jättää kauppaan, koska luultavasti et tule niitä käyttämään kovin montaa kertaa.

Kirpputorilöydöt ja vaatteiden lainaaminen ovat myös suositeltavia, eikä niitä lasketa mukaan, mutta voit käyttää harkintaa myös näissä. Jos haluat lisähaastetta niin voit pyrkiä ostamaan vain Suomessa valmistettuja tuotteita. Jos sinulla on käytössäsi vain pieni budjetti, panosta mielummin yhteen laadukkaaseen tuotteeseen, sen sijaan että ostaisit monta halpaa tai huonolaatuista vaatetta ja harkitse tarkkaan mitä todella tarvitset. Käytä myös alennuskampanjat hyväksi, mutta pidä pää kylmänä myös alen aikana.

Tämän vuoden aikana tulen antamaan vinkkejä ostopaikoista, kotimaisista brändeistä ja heidän tuotteistaan, joten seuraa blogikirjoituksiani Facebookissa, Bloglovin -portaalissa tai seuraamalla suoraan sähköpostin kautta.

Hyvää uutta kotimaisen muodin vuotta kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi kommenttiboxiin...