torstai 2. heinäkuuta 2015

Savonlinnan Wanha Asema herää eloon



Savonlinnan vanha rautatieasema on vuosien hiljaiselon jälkeen saanut uusia asukkaita ja jo kevään aikana asemalla on käynyt kova kuhina. Kaunis kansallisromanttinen rakennus uhkasi jo rapistua purkukuntoon, mutta nyt se alkaa toden teolla nousta uuteen kukoistukseensa. Uuden omistajan myötä Savonlinnan Wanhaa Asemaa on kevään aikana remontoitu entiseen loistoonsa, vanhaa kunnioittaen. Ulkoseinät saavat uutta maalia pintaansa vasta ensi kesänä, mutta sisällä näyttää jo hienolta. Asemalle ovat jo asettuneet kolme paikallista käsityöyritystä, Sulokas, Alati Jewelry ja Aa.ve Puttiikki sekä Kahvila Raide.


Kesän aikana aseman kaupungin puoleiseen päätyyn avautuu myös Bed & Breakfast majoituspaikka ja toisessa päädyssä kulman takana sijaitsee Kahvila Raide. Aseman aulatilaan on avattu heinäkuun alussa myös käsityömyymälä Huru Craft Shop, jossa on tarjolla monipuolinen valikoima lähialueen käsityöyrittäjien tuotteita. Tämän lisäksi rakennuksen yläkertaan on tulossa monenlaisia muita palveluja ja yritystoimintaa. Näyttää siltä että asemalle on tulossa varsinainen paikallisten palvelujen keskus josta saa jos jonkinlaista palvelua. Tämä on todella hieno asia.


Savonlinnaan kannattaa kurvata kauempaakin, sillä onhan Savonlinna todella hieno kesäkaupunki jo pelkästään upeiden järvimaisemiensa takia. Oopperajuhlien myötä kaupunki todella herää eloon ja meininki on savolaisen lupsakkaa, mutta samaan aikaan kovin kansainvälistäkin. Toivottavasti oopperakauden alettua Wanhalle Asemallekin saadaan kansainvälistä meininkiä, kun turistit ja oopperavieraat löytävät paikan ja parhaat tuliaisethan ovat paikallisten käsityöläisten tuotteita.

Olin itse auttamassa myymälän valmistelussa muutamana päivänä viime viikolla ja oli hienoa huomata, miten paikalliset ihmiset olivat ottaneet vasta avautuneen Kahvila Raiteen jo omakseen ja ihmisiä virtasi tasaisena virtana kahvilaan ja monet olivat kiinnostuneita siitä mitä muuta asemalta löytyy. Tulevaa myymälääkin käytiin jo ihmettelemässä ja  kyselemässä milloin se avautuu. Moni piti hienona asiana sitä että asemarakennus on saanut uuden elämän. Hieno asia se onkin ja aseman pelastaminen onkin todellinen kultturiteko joka ansaitseekin arvoisensa huomion. Toivottavasti ihmiset ottavat paikan todella omakseen ja asemasta kehittyisi oikea paikallisen kultturin kehto.

Kahvila Raide on kyllä oikea helmi, jossa todellakin kannattaa vierailla. Idyllinen vanha asemaravintola on jo paikkana todella kaunis ja mahtava tarjonta on ihan omaa luokkaansa. Kaikki tuotteet ovat itse leivottuja ja valikoimaan kuuluu niin perinteisiä herkkuja, kuten kuivakakkuja, kuin modernimpiakin herkkuja, kuten suussasulavia juustokakkuja. Erilaiset ruokavaliot on hyvin huomioitu, esimerkiksi gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita on hyvin saatavilla montaakin sorttia. Aamulla saa puuroa ja päivällä voi nauttia keittolounaan, salaatin ja sämpylän kera, sekä kahvin palan painikkeeksi. Valikoima vaihtelee päivittäin, joten aina on jotain erilaista tarjolla. Henkilökunta kuuntelee myös asiakkaiden toiveita erityisruokavalioiden suhteen, joten ehkä jo seuraavana päivänä voi toiveesi toteutua.





Kahvisi tai teesi voit valita kolmessa eri koossa ja kupin valita mielesi mukaan. Vanhat kupit ja kipot, jotka ovat kaikki erilaisia, ovat viehättävä osa kahvilaa. Muutenkin kahvilan sisustus henkiii vanhaa aikaa ja sopii erinomaisesti kahvilan idylliseen ilmeeseen. Tuotteet ovat valmistettu mahdollisuuksien mukaan lähiseudun raaka-aineista ja kahvilassa on myös myynnissä lähiseudulla tuotettuja tuotteita, kuten Kyytselän herkullista jäätelöä ja Rapion Myllyn jauhoja. Leivonnaisiakin voi ostaa mukaansa jos oikein tykästyy johonkin.

 
Aseman aulatilaan tuleva käsityömyymälä on ristitty Huru Craft Shopiksi, vanhan dieselveturin lempinimen mukaan. Myymälä oli vielä rakennusvaiheessa minun paikalla ollessani, mutta yhteen nurkkaan ehdittiin jo järjestää tunnelmallinen istuskelualue jossa voi hetken hengähtää ja aistia vanhan rakennuksen tunnelmaa.


Sulokkaan Sini oli jo ehtinyt asetella valmiita tuotteitaan esille myymälän puolelle ja uusia syntyi kaiken aikaa. Sulokkaan työpajahan on ihan myymälätilan vieressä, joten sinne on helppo poiketa tutustumaan tekijään työn touhussa ja seurata uusien tuotteiden valmistusta. Jos valmiista valikoimasta ei löydy mieleistä, niin voit tilata toiveidesi mukaisen laukun itse tekijältä ja syksyllä toiminta laajenee myös mittatilauskenkiin.

Viereisestä huoneesta löytyy Alati Jewelryn kultasepänpaja jossa valmistuu kauniita, yksilöllisiä ja laadukkaita koruja sekä kihla- ja vihkisormuksia. Voit teettää mieleisesi korun itsellesi tai lahjaksi tai valita mieleisesi valmiista valikoimasta myymälästä. Kolmantena käsityöyrittäjänä asemalle on muuttanut Aa.ve Puttiikki, joka valmistaa laadukkaita lastenvaatteita pääasiassa tilaustyönä kotimaisista tai Suomen lähialueilla valmistetuista kankaista ja osa tuotteista on myös luomumateriaaleista valmistettuja. Jos haluat tietää lastenvaatteiden koko tuotantoketjun ja sen mistä vaatteiden materiaalit ovat peräisin, tässä on oiva vaihtoehto ulkomaiselle halpatuotannolle josta ei voi koskaan tietää millainen sen tuotantoketju on ollut.

Huru Craft Shopista löytyy näiden yritysten lisäksi monipuolinen valikoima myös muiden lähiseudun käsityöyrittäjien tuotteita. Muista käydä kurkkaamassa myös kesäkauppa Kulmakauppa Vinkkeli Savonlinnan satamassa, ihan kaupungin sykkeessä, osoitteessa Satamakatu 11. Sieltä löydät lisää lähiseudun käsityöläisten tuotteita.

Haluatko tutustua paremmin Wanhan Aseman ja siellä toimivien yritysten toimintaan?
  • Wanhan Aseman elämää voit seurata heidän Facebook-sivuilla jotka löydät täältä ja osoitehan on siis Asemantie 13.
  • Kahvila Raiteen Facebook-sivut löytyvät täältä ja omat nettisivut täältä. Jos sinua kiinnostaa aseman historia, niin siitä voit lukea enemmän Kahvila Raiteen nettisivuilta täältä.
  • Huru Craft Shopin elämää ja uusimpia uutisia voit seurata Facebookissa täällä.
  • Sulokkaan toimintaa Facebookissa voit seurata täältä ja nettisivut (englanniksi) löytyvät täältä.
  • Alati Jewelry löytyy Facebookista täältä ja nettisivuilta löytyy enemmän tarinaa yrityksestä ja sen tuotteista täältä.
  • Aa.ve Puttiikin toimintaan ja uusimpaan uutisiin pääset tutustumaan täällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi kommenttiboxiin...